Soolatüüp

Olenevalt kaevandamismeetodist eristatakse järgmisi soola liike:

kivisool – kaevandatakse settekivimitest kaevandus- või karjäärmeetodil;
vaakumsool – saadakse loodusliku või kunstliku soolvee väljakeetmisel;
aurusool – aurutatakse spetsiaalsetes järve- või mereveega basseinides;
settesool – ladestub ise, see kogutakse spetsiaalse pumbaga järve põhjast.

Üle 60% maailmas saadavast naatriumkloriidist on sette- ja kivisool.

Erinevused tehnilise, toidu- ja söödasoola tootmistehnoloogiates:

Tehnilise soola saamine

See sool tarnitakse ladestusest, puhastatakse metallpüünisel tahketest haliidijäätmetest ja purustatakse soovitud suuruseks. Vajadusel töödeldakse tooteid paakumisvastase ainega.

Toidusoola tootmine

Koosneb järgmistest etappidest:

Puhastamine. Haliit läbib mitu puhastusastet, seejärel seda purustatakse ja eemaldatakse spetsiaalse separaatoriga mittevajalikud metalllisandid.
Kuivatamine toimub tööstusliku tsentrifuugi abil.
Purustamine. Sool suunatakse vibreerivale konveierile, kus graanulid saavutavad vajaliku suuruse.
Lõplik kuivatamine toimub ahjus, kus tööstusliku ventilaatori abil puhutakse sisse kuum õhk.

Söödasoola tootmise protsess

Soolaplokke valmistatakse puhtast settesoolast spetsiaalsete masinate abil. Kristalliline naatriumkloriid valatakse vormidesse, kus need muutuvad rõhu all briketiks, mis on tiheduse poolest sarnased kiviga. Teine võimalus brikettide valmistamiseks on vibrolaua kasutamine.

Tablettsoola valmistamine

Tablettide valmistamiseks kasutatakse kõrge puhtusastmega tooraineid. Naatriumkloriidi sisaldus ulatub 99,7%-ni. Toode saadakse aurustamise teel spetsiaalsetel seadmetel ning doseerimise ja tablettideks pressimise teel.