Soola ajalugu

Kõik Maal eksisteerivad soolaladestused on pärit merest. Need moodustusid 250 miljonit aastat tagasi iidsete merede kuivamise protsessi ajal. Kuna Euroopa kliima oli sarnaselt tänapäevasele rannikukliimale kuiv ja kuum, siis merevesi tihenes ja järk-järgult tekkisid kivisoola kristallid. Maapind langes maakoore tektooniliste liikumiste tõttu järk-järgult, tekitades võimsaid naatriumkloriidi ladestusi. Aja jooksul vajus sool tihedasti kokku paksudeks kihtideks.

Sool või naatriumkloriid on looduses esinev valge kristalne mineraal. mis lahustub vees; samuti üks väheseid mineraale, mida inimesed söövad. Sool on maailma vanim vürts.

Juba iidsetest aegadest on sool olnud väärtuslik kaup. Näiteks türgi keeles tähistatakse soola sõnaga “äss”, olles teiste kaupade ja toodete hulgas tõeline äss. Naturaalpõllumajanduses oli see ainukeseks tooteks, mida sai osta ja müüa. Pole ime, et meie esivanemad asusid elama selle allikate lähedusse.

Paljud rahvad, rõhutades soola elulist tähtsust, panid sellele mitmesuguseid nimesid: “valge kuld”, “tervendavad kristallid”, “elu ja surma valitsejanna”. Soola kohta on olemas palju vanasõnu ja ütlusi: “Ilma soolata leiba ei saa süüa, ilma soolata laud on viltu”, “Leiva, soola ja hea sõnaga”, “Ilma soola ja leivata on vestlus vilets.” Eksisteeris ka erinevaid rituaale, kus sool ei jäänud just viimasele kohale. Iidsetel aegadel peeti soola kalliks kaubaks ja seda hinnati mõnikord kallimaks kui kulda.

Muistsetel aegadel Lähis-Idas, kus sool oli väärtuslik ja oluline kaup, oli see külalislahkuse ja sõpruse peamiseks sümboliks. Kuna seda kasutati säilitusaine ja vürtsina, tähendas “leiva ja soola jagamine” pikaajaliste suhete säilitamist.

Vanad kreeklased ja roomlased omistasid soolale kaitsvaid omadusi. Siit ka veendumus, et soola mahapillamine tähendab halba õnne, ja õnnetuste vältimiseks tuleb visata näpuotsatäis soola üle vasaku õla.

Selle mineraali ravivad omadused on teada juba iidsetest aegadest. Soola kasutati peavalude, vesitõve, nahalööbe, podagra ravis ja ka mürgistuste puhul detoksifitseeriva ainena. Vanad roomlased kasutasid mineraalallikate soola ainevahetuse normaliseerimiseks ja immuunsüsteemi tugevdamiseks. Viimasel ajal on soola kasulike omadustega hakatud arvestama ka kosmeetikatoodete valmistamisel.

Lauasool on populaarne toidulisand, mis mitte ainult ei muuda toitu maitsvamaks, vaid aitab ka kehal korralikult toimida. Sellega vürtsitatakse peaaegu igat rooga ja lisatakse isegi lemmikloomatoidu sisse, kuna tavalistes toodetes pole piisavalt soola. See aine on vajalik vee- ja happe-aluse tasakaalu säilitamiseks. See aitab kaasa lihaste ning närvi- ja seedesüsteemi õigele toimimisele.